Sözlük Özgürlüktür - Dede Korkut

Sözlük Özgürlüktür - Dede Korkut

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ocak Ayı Çalışmaları

15.03.2024 25

            Bakanlığımızın başlatmış olduğu Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında Ocak ayı çalışmalarımızda Türk Halk Edebiyatı için çok önemli ve öncü bir şahsiyet olan Dede Korkut ile ilgili çalışmalar yaptık. 

            Projemiz doğrultusunda bu ay Dede Korkut hikayelerimi okuyup anlamaya ve incelemeye çalıştık. İlk olarak okul kütüphanemizden ve öğrencilerimizin evlerindeki kitaplıklarından Dede Korkut kitaplarını temin ettik, daha sonra bu kitapları sınıflarımızda okuyarak arkadaşlarımızla paylaştık. Kitabın içerisindeki hikayeler eski dilde yazılmış olduğundan içerisinde bilmediğimiz birçok kelime olduğunu fark ettik. Bunun üzerine öğrencilerle birlikte sözlük çalışmaları, kelime çalışmaları ve etkinlikler yaparak bu hikayelerdeki bilmediğimiz kelimeleri sözcük dağarcığımıza kattık. Hikayeleri okuduktan sonra önceki bilgilerimizden de hatırladığımız üzere ilgi çekici tiplemeler olduğunu bir kez daha fark ettik. Biz de bu tiplemelere uygun olarak sınıfımızda küçük canlandırmalar yaptık. Bu canlandırmalar için basit ama simgesel nitelik taşıyan materyaller geliştirdik. Bu canlandırmaları yaparken hem hazırlık aşamasında hem de canlandırma esnasında gerçekten çok eğlendik. Bu şekilde bir canlandırma etkinliği yaparken hem akılda kalıcı olmasını sağladık hem de yaptığımız işi daha eğlenceli bir hale getirmiş olduk. Başka bir sınıfımızda ise hep birlikte pano çalışmamızı oluşturduk. Bu ay pano çalışmamız olmamasına rağmen diğer arkadaşlarımızın da yararlanabilmesi için panomuzu da okulumuzun istifadelerine sunduk.

            Yine bu ay sonunda yapılacak olan yarışma için öğrencilerle küçük gruplar oluşturarak okuduğumuz hikayelerden de faydalanarak kendi Dede Korkut hikayemizi yaratmaya çalıştık. Hikayelerimizi oluştururken Dede Korkut hikayeleri içerisindeki karakterlerimizden de faydalanarak kendi karakterlerimizi oluşturduk ve böyle yaparak öğrencilerin yaratıcı düşünmelerini sağladık. Sonuç olarak yaratıcılıklarını da geliştirerek kendi hikayemizi oluşturup yarışmaya da katılmış olduk.

            Bu projeleri yaparken bir kez daha emeği geçen öğrenci ve öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz. Bir sonraki ay görüşmek üzere.

 

15-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-2024